Dubbelwandig

Werken met kleur is een van de fascinerende dingen aan het breien. Ik heb al eens geschreven over de fair isle-techniek. Hiermee kun je veelkleurig breien, terwijl je per toer toch maar twee kleuren nodig hebt. Met fair isle kun je prachtige effecten bereiken. Maar voor een sjaal of col is het niet zo geschikt, vanwege de losse draden die meelopen aan de achterkant van het werk.

Maar nu stuitte ik op de ‘ Love actually is all around-col’, uiteraard op Knitty. Inderdaad, geïnspireerd op de geweldige film. Deze col wordt helemaal dubbelwandig gebreid. En de ene kant is het perfecte spiegelbeeld van de andere kant. Wonderlijk, maar waar.

20130126-162526.jpg

20130126-162547.jpg

Hoe werkt het? Je zet om en om de steken op van de twee kleuren waarmee je werkt. Origineel is de col in rood en wit, maar dat vind ik voor mezelf niet echt mooi. Ik heb daarom, – op (dwingend) advies van dochter – gekozen voor heide-achtige tinten paars en grijs.
Je zet het dubbele aantal steken op dan dat je normaal zou gebruiken, namelijk voor beide kleuren.
Vervolgens brei je voor elke steek in je patroon 1 steek recht en 1 steek averecht.
De steek die je recht breit, komt aan de voorkant van het werk, de steek die je averecht breit komt aan de achterkant. Je neemt wel steeds beide draden mee, maar breit er maar één.

Het randpatroon van de foto brei je dus als volgt: 1paars recht, 1 grijs averecht; 1 grijs recht, 1 paars averecht (herh.). Dan zie je om en om strepen paars en grijs in tricotsteek.

Love is actually all around: de ingebreide harten verschijnen boven en onder, voor en achter. En nergens losse draadjes af te werken.
Bijkomend voordeel is dat de col heerlijk warm wordt. De dubbele laag geeft extra warmte, en de lucht ertussen isoleert nog eens extra. Dat maakt deze techniek ook geschikt voor bijvoorbeeld wanten, dat wil ik ook nog eens gaan proberen.

De wol is van Rico Design, de Fashion Nature, een mix van wol, alpaca en acryl. Helemaal niet kriebelig, wat voor een col des te fijner is, en een mooie lange looplengte. En vooral: prachtige kleuren.

20130126-164256.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s