Dialoog

Soms weet je het onmiddellijk. Je ziet wol en weet meteen wat het moet worden. Sokken, of een sjaal. Soms is het moeilijker. ik kocht onlangs 600 gram van mooie dikke wol, van Natur Uld, voor pen 7. Het moest een vestje worden, voor de winter.
Het breide soepel weg, het resultaat was mooi. Maar ik was niet tevreden. De twijfel sloeg toe. Past het wel bij me? Past het bij deze wol?
Met enige pijn in het hart besloot ik het uit te halen.

Nu lagen er weer mooie dikke bollen wol. Klaar voor iets nieuws. Dus ik begon aan een trui. Een mooi patroon, winters en apart. Maar halverwege zag ik het alweer: dit was het toch niet. Er zat niks anders op: opnieuw uithalen en verder zoeken.

Dit proces van zoeken is mijn dialoog met de wol. Het leert me veel over dialoog in het gewone leven. Ik ben betrokken in een bijzonder dialoogproject, tussen mensen uit verschillende landen en met verschillende levensbeschouwelijke achtergronden. Zie www.epil.ch. Wat ik in dit project leer, lijkt veel op het vinden van het juiste patroon bij een bol wol.
Soms gaan de gesprekken op het eerste gezicht prima. Iedereen is beleefd en geïnteresseerd in de ander. Maar achteraf is er toch twijfel. Heb ik goed geluisterd? Doet het gesprek recht aan de ander, en aan mij? Gelukkig is dit een project dat lang loopt. Twee en een half jaar trekken we samen op. Dat geeft je de kans om steeds weer opnieuw te beginnen. Thema’s te hernemen en zo dichter te komen bij wie de ander werkelijk is.

Vaak is dat zoeken en stoeien met het vreemde van elkaar. Zoals ik zoek en stoei met deze wol. Maar ik hou vol, want de wol is prachtig om te zien en te voelen. Voor de derde keer ben ik begonnen, opnieuw aan een trui. De kans dat het slaagt is groot, want ik ken de wol beter nu en weet wat wel en niet kan. Zo herneem ik ook steeds de gesprekken met mijn epil-vriendinnen. Omdat ze het waard zijn.

20121010-092916.jpg

20121010-094457.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s