Ik maak dus ik ben

Niet iedereen begrijpt mijn breilust. Een collega zei laatst: ‘brei jij? Dat is toch voor lager opgeleiden?’ Vreemd, maar hij meende het heel serieus. Ook krijg ik vaak opmerkingen als: Is dat niet heel moeilijk? (nee, valt erg mee); moet je er niet veel geduld voor hebben? (hangt er vanaf hoe geduldig je bent); sokken kopen gaat sneller (klopt, en dus?); ik dacht dat jij een feminist was (ja, en?)…
Ik waai hier op zich niet van om, maar het zet me wel aan het denken over wat het is dat breien voor mij zo bevredigend maakt. Toen ik van de week ook nog achter de naaimachine kroop, om gordijnen te naaien, wist ik het opeens. Het is de ambachtelijkheid, het tevreden gevoel zelf iets te kunnen maken.
De mens is een schepsel, gemaakt naar het beeld van haar Schepper. Het vermogen zelf ook scheppend, creatief, te zijn, maakt deel uit van dat imago Dei. We zijn niet alleen domweg in de wereld, toevallig of met een doel, we doen ook van alles met de wereld om ons heen.
Ik heb vaak gedacht dat ik niet erg creatief ben. Ik heb geen enkel talent voor kunstzinnigheid, ben niet poëtisch, kan niet schilderen of toneelspelen, en ben wel muzikaal, maar alleen met bladmuziek voor mijn neus. Maar dat is maar éen aspect van creativiteit. De homo ludens, de spelende mens, kan zich hierin uitleven. Mijn creativiteit is die van de homo faber, de makende, vervaardigende mens. Ik haal een enorm genoegen uit het maken van iets dat functioneert. Sokken die passen, gordijnen die goed hangen, een zelf in elkaar gezette Billy of een zelfgebakken cake. Het geeft me een autarkisch gevoel, zo van: ik kan me redden als het er op aan komt. Gelijk MacGyver of the A-team. Geef me twee paperclips en en elastiekje en ik bouw een tank.
Dat is natuurlijk helemaal niet echt zo. Ik hou van comfort om me heen, ik heb geen moestuin en ben blij dat veel dagelijkse dingen kant en klaar voorhanden zijn. Maar ik koester ook de homo faber in mij. Ik bewaar graag de kennis en kunde om dingen zelf te kunnen. Dat zei ik immers al toen ik twee was: kan ik zelf.

20120718-160118.jpg

20120718-160141.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s